Yeşim Candan

AUTEUR
Share deze auteur
Ik heb live meegemaakt hoe ze in Alanya omgaan met vervelende jongeren...was er stil van..door vaders in de buurt.… t.co/XeGes1w7ou
Osmanen Germania doet me denken aan de Netflix serie Sons of Anarchy na het zien van dit filmpje t.co/xVxEaEnhCZ
Yeşim Candan

Als kind van Turkse ouders werd Yesim Candan geboren in Rotterdam. Na de middelbare school studeerde ze aan de Rotterdamse International School of Economics, omringd door culturen uit de hele wereld.

Haar vervolgstudie aan Universiteit Nyenrode versterkte Yesims energie om te gaan werken met mensen en culturen. Na haar eerste baan bij Reckitt Benckiser, besloot ze haar grote passie te volgen: de beeldvorming in Nederland over mensen met een biculturele achtergrond een nieuw impuls geven.

Yesim ging werken bij de Baak Management Centrum VNO-NCW en lanceerde de term ‘bicultureel’ in de Nederlandse taal  als alternatief voor ‘allochtoon’. Ook zette ze de nationale wedstrijd ‘Inspiratie voor Integratie’(IVI) op. Yesim bleek een pionier, die bruggen kan bouwen tussen bedrijfsleven, overheid en talentvolle, biculturele Nederlanders. Het succes van IVI zat in de positieve insteek: eindelijk een initiatief dat duidelijk maakte waarom een tweede cultuur een kracht is en een meerwaarde voor het bedrijfsleven. Yesim wist onder meer premier Balkenende, Ahmed Aboutaleb, H.K.H. Prinses Máxima en Neelie Kroes aan IVI te verbinden door haar overtuigingskracht en hartstocht voor haar werk. 

Eind 2009 startte Yesim haar eigen bedrijf  YES I’M. De bewerking van haar eigen voornaam symboliseert Yesims boodschap: wees trots op wie je bent en wat je kunt. Yesim geeft lezingen en workshops over diversiteit, inspiratie en netwerken. Haar doel is om mensen met elkaar te verbinden en te inspireren. Omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen een eerlijke kans verdient – iets dat in de basis begint bij onderwijs krijgen - doneert Yesim een vast deel van haar verdiensten aan kinderen zonder financiële middelen in Turkije, zodat zij kunnen studeren.

Waarom is de integratie in Nederland mislukt? En voelen Henk en Ingrid zich thuis in het Turkse Alanya? Waarom sluit vergrijzend Nederland de grens voor Fatima, zij die onze billen moet wassen in het verzorgingshuis?
Verschenen
Lees meer
Yesim Candan gaf de eerste Pitch voor de nieuwe partij, Partij 1, op de Big Improvement Day 2010 in de RAI.
Boekpresentatie Yesim Candan